scroll
Nieuws

Werken in de Cloud

Werken in de Cloud
7
min

Wat is werken in de cloud?

Iedereen heeft vast wel eens gehoord over werken in de cloud. Maar hoe zit dat nu precies? Voor steeds meer ondernemers is werken in de cloud de gewoonste zaak van de wereld. Voor anderen weer een redelijk ongrijpbaar begrip. Simpel gezegd betekent werken in de cloud dat je de programma’s en gegevens van je organisatie op elke locatie en op ieder apparaat kan bereiken. Zo kan je altijd en overal je werkzaamheden uitvoeren waar en wanneer jij dat wilt.

Hoe werkt de cloud?

Eigenlijk is de term werken in de cloud een beetje misleidend. De term cloud staat in deze namelijk voor internet, maar evenals een wolk is het internet geen tastbaar product. Een cloudserver is in simpele zin dan ook een server die aan het internet is verbonden. Een server waarop je werknemers kunnen inloggen op afstand. Doordat de cloudserver op afstand benaderd kan worden kunnen de interne harde schijven en servers vaak de deur uit. Want het hebben van een goede internetverbinding is in het gros van de gevallen al voldoende.

Cloud beheer

Het beheren en onderhouden van een vloot aan dure PC’s wordt met werken in de cloud overbodig. Daar een kleine (goedkope) computer, genaamd ‘thin client’, de mogelijkheid biedt om een verbinding op te zetten met de cloudserver. Dit aanzienlijk goedkopere alternatief geeft je gebruikers dezelfde ervaring, maar scheelt tot wel 40 procent in kosten voor beheer en ondersteuning. Door middel van deze thin client heb je de benodigde computercapaciteit om een cloudserver te benaderen en één gebruiker tegelijk te bedienen. Bij het werken in de cloud zijn een aantal eigenschappen vast te stellen:

  • Alle programma’s en bestanden die je gebruikt staan opgeslagen in een datacentrum. Deze data is eenvoudig op te roepen via jouw eigen account, op elk willekeurig apparaat.
  • De cloud dienst is beschikbaar via een betrouwbare verbinding tot het internet. Denk hierbij aan een zakelijke xDSL verbinding, Fiber To The home (FTTH) of glasvezel.
  • Het gebruik van de cloud wordt continu gemeten. Deze metingen dienen als basis voor de besturing en rapportage daarvan. Bovendien kunnen er op potentiële problemen eerder geacteerd worden.

Wat kan je allemaal in de cloud?

Met het werken in de cloud is het mogelijk om vrijwel alle soorten software binnen je cloud omgeving te laten draaien. Te denken aan je eigen CRM/ERP applicaties en boekhouding programma’s. Maar ook je e-mail, collaboratiesoftware en andere online applicaties relevant voor jouw organisatie behoren tot de mogelijkheden. Medewerkers kunnen notulen, video’s en andere bestanden op het werk opslaan en gemakkelijk thuis of onderweg downloaden, bewerken of uitprinten. Via de cloud ben je dus niet langer beperkt tot één locatie of één apparaat. Dat noemen wij het slimme werken!

Is het werken in de cloud interessant voor mijn organisatie?

Het werken in de cloud is voor een groot aantal bedrijven erg interessant. Het geeft een grote mate van flexibiliteit aan medewerkers maar óók de flexibele dienstafname is voor organisaties erg aantrekkelijk. De cloud omgeving is namelijk schaalbaar en groeit of krimpt mee met jouw organisatie en je betaald voor wat je gebruikt! Daarnaast heb je bij een ICT partner geen zorgen over het beheer van de cloud infrastructuur en het onderhoud daarvan.

Het volledige systeem en applicaties van jouw organisatie blijven automatisch up-to-date en volledig beschermd tegen hackers en virussen. Bovendien is het mogelijk om door middel van ‘snapshot’ technologie constante back-ups te maken van je data. Zo heb je altijd een goede stok achter de deur mocht er iets misgaan met je server.

Welke oplossingen zijn er?

Welke oplossing past bij jouw organisatie? Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Te denken aan het aantal applicaties waarop je moet werken, het aantal servers en hoeveel beheer je organisatie zelf wil doen. Allerlei zaken die worden meegewogen om de juiste oplossing te kiezen die past bij jouw organisatie. Wij bieden de volgende cloudoplossingen aan:

  • Cloud Shared; Medewerkers kunnen altijd en overal werken in de cloud met alle gewenste applicaties en data. De Cloud Shared omgeving is ideaal voor kleinere organisaties vanaf circa 5 tot 25 users.
  • Cloud Enterprise; alle virtuele servers worden op maat ingericht. Je beschikt over de beste ICT en medewerkers kunnen via elk device werken in de cloud. Jouw organisatie heeft geen omkijken naar het systeem. De Cloud Enterprise omgeving is ideaal voor bedrijven vanaf 20 users en is op te schalen tot 1000 users.
  • Cloud in a box; wij plaatsen een hoogwaardige IT-oplossing bij jouw op locatie. Je beschikt hiermee overal alle voordelen van werken in de cloud en je kunt gebruik blijven maken van alle zware en grafische applicaties die voor jouw organisatie erg belangrijk zijn. Omdat deze programma’s lokaal blijven draaien kan de kwaliteit optimaal gegarandeerd worden.
  • Citrix ShareFile; een zeer efficiënte, veilige en flexibele manier van werken is de kracht van deze oplossing. Met Citrix ShareFile is je organisatie volledig in controle over gedeelde data met de beste informatiebeveiliging op de markt. Werken door middel van worfkflows, versleuteld versturen, overal controle over je bedrijfsinformatie, you name it!

Een belangrijke kanttekening is dat elk bedrijf verschillende wensen en eisen heeft wat betreft het werken in de cloud. Zoals hoe en waar wordt mijn bedrijfsdata opgeslagen, hoe kan deze data benaderd worden en door wie? Wat wij als meest belangrijke kernkwaliteit willen meegeven is dat het werken in de cloud uiterst flexibel is. Er is volop ruimte om jouw ‘online’ werkplek in te richten zoals jij dat wilt. Kortom, geen wolkje aan de lucht!

Ruben Baanstra
Geschreven door
Ruben Baanstra

Weten wat werken in de cloud voor jouw organisatie kan betekenen?

Je kan altijd slimmer werken dan je op dit moment doet. Maar hoe? Laten we samen op zoek gaan naar een oplossing die past bij jouw organisatie.

Ruben Baanstra

Ruben Baanstra

Salesmanager

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.