scroll
Nieuws

6 slimme tips om veilig om te gaan met je smartphone

6 slimme tips om veilig om te gaan met je smartphone
5
min

Smartphones, ze staan vol met foto’s, persoonsgegevens en vaak ook zakelijke data. Je maakt gebruik van social media, zoals Instagram en facebook, en regelt misschien wel je bankzaken via mobiele applicaties. Zorg er dus voor dat je alles goed beschermt en dat gevoelige informatie niet op straat komt te liggen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om je smartphone veilig te houden.

1. Software updates op je telefoon? Voer ze uit!

Elke smartphone biedt met enige regelmaat updates van software aan. Ook die van jou. Zorg ervoor dat deze updates zo snel mogelijk worden uitgevoerd, of dat dit automatisch plaatsvindt. In de software updates worden namelijk belangrijke beveiligingskwetsbaarheden opgelost. Beschikt jouw telefoon over de laatste softwareversie? Dan weet je dat deze beschermt tegen de meest recente bedreigingen.

2. Maak back-ups

Het is erg vervelend als je telefoon gehackt is of is besmet met een virus. Maar wanneer jij regelmatig een back-up hebt gemaakt is het al wat minder vervelend. Je bent niet allerlei belangrijke bestanden kwijt, maar redelijk snel weer up-and-running. Android en Apple telefoons hebben ingebouwde opties voor het maken van een back-up. Zo kan je bijvoorbeeld met Android telefoons een back-up maken naar je Google Drive en met je iPhone een reserverkopie maken naar je iCloud.  

3. Gebruik wachtwoorden én biometrische verificatie

Maak gebruik van unieke wachtwoorden en beveiligingscodes voor het gebruik van de verschillende applicaties op je telefoon (mail, facebook etc.). Maar let op, want vooral aan de voorkant is het goed om een beveiligingscode op je smartphone te zetten. Of nog beter, gebruik je vingerafdruk of gezichtsherkenning als multi-factor authenticatie. Biometrische verificatie is vele malen lastiger om te omzeilen aangezien de hacker jouw unieke vingerafdruk niet heeft. Een extra stok achter de deur dus. Meer informatie over multi-factor authenticatie lees je op onze pagina.

4. Weet welke apps je toegang geeft tot welke informatie

Je hebt vast ooit een applicatie geïnstalleerd en de melding gekregen dat de app toegang wil tot bepaalde persoonlijke gegevens. Denk aan je locatie, je foto’s of je social media profiel. Het kan zijn dat de aanbieder van de software het voor andere doelen gebruikt dan jij verwacht. Geef dus ook nooit zomaar gegevens prijs en let goed op welke apps je toegang geeft tot wat.

5. Openbare wifi-netwerken, wees er voorzichtig mee!

Even het internet op met je mobiel of tablet… We doen het allemaal. De meeste vakantiebestemmingen, restaurants etc. hebben vaak een openbaar wifi-netwerken waarvan je gebruik kunt maken. Vaak zijn deze niet beveiligd volgens de standaard en kunnen kwaadwillenden jouw device infecteren. Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Bijvoorbeeld als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan. De hacker kan dan eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren.

6. Maak veilig gebruik van (mobiele) devices met mobile device management

Met Mobile Device Management (MDM) beheer én beveilig je eenvoudig alle devices binnen de organisatie. Een veilige smartphone voorkomt dat gevoelige zakelijke én privé bestanden in de verkeerde handen vallen. Mobile device management brengt fantastische mogelijkheden met zich mee, zoals het scheiden van privé en zakelijke data. Het uitrollen van de beveiligingsupdates waar we zojuist over spraken, maar ook het verwijderen of vergrendelen van een device bij verlies of diefstal. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, we kijken graag naar een MDM-oplossing die past bij jouw organisatie en hoe jullie werken.

Contict
Geschreven door
Contict

Klaar om de cybersecurity van jouw organisatie te versterken?

We helpen je daar graag bij. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via de button hiernaast.

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.