scroll
Nieuws

Opgeruimd staat netjes: zo zorg je voor orde in jouw mailbox!

Opgeruimd staat netjes: zo zorg je voor orde in jouw mailbox!
4
min

Een lege, opgeruimde en overzichtelijke en lege mailbox. Wie wil dat nou niet? En laten we eerlijk zijn: een uitpuilende mailbox is nou eenmaal nergens goed voor. Het levert stress op, vreet MB’s als je je mail ook op je smartphone leest en je verspilt kostbare minuten aan onnodig zoeken. Hoe moet het dan wel? Dit zijn de trucs voor een lege en overzichtelijke mailbox.

Houd je aan de AAA-belofte
Helemaal clean in je mailbox blijf je met de AAA-belofte. Deze methode houdt in dat je, zodra er een mail binnenkomt, beslist wat je ermee doet. Kan je de mail Afdanken (je hoeft er niets mee), kun je hem Archiveren (je hoeft er niet direct iets mee, maar moet de inhoud wel bewaren) of moet je Actie ondernemen?

Twee-minuten-regel
Ook slim: het Inbox Zero-principe. De basisregel hierbij is de twee-minuten-regel. Kun je een binnengekomen e-mail binnen twee minuten afhandelen? Doen! Meteen. Geen smoesjes. Langere taken zet je op een to-do-list. Niet in je inbox, maar in de daarvoor bestemde map. Die je dan To-Do noemt. Of een andere mooie pakkende titel

Makkelijk: mappen maken
Zowel voor de AAA-belofte als voor het Inbox Zero-principe geldt: maak mappen. Dat geeft zo’n lekker overzicht. Dit is een handige verdeling:

  • In afwachting
    Hierin zet je mails waar je nu zelf niets mee hoeft te doen, maar waarop je antwoord verwacht van iemand anders.
  • In actie
    Dit is de work in progress-bak. In deze map komen mails die je moet beantwoorden of waarmee je iets anders moet doen, maar wat niet metéén kan. Deze acties en antwoorden nemen dus meer dan twee minuten in beslag.
  • In archief
    Hoef je niets te doen met de mail, maar staat er wel informatie op die je moet bewaren? Bewaar de mail dan in een archiefmap, liefst in de juiste submap (projecten bijvoorbeeld, inlogcodes, dat soort dingen). Alleen als het echt belangrijk is. Gooi verder alle mail weg en laat vooral niets in je inbox staan. Niks. Nada. Noppes!

Op maildieet
Een moeilijke misschien, maar wel een belangrijke: je hoeft niet constant in je mailbox te zitten. Echt niet. Zet al die pop-ups, alarmen en dergelijke uit en kijk drie keer per dag. Om 10.00 uur, net na de lunch en een uur voordat je weggaat is zat. Heus. En de grap is: hoe minder mails je zelf verstuurt, hoe minder je er terugkrijgt

Als je inbox nu al 1000+ is
Voor een fitte mailbox geldt eigenlijk hetzelfde als voor een fit lichaam: je moet er wat voor doen. Dus reserveer een uurtje, zet je telefoon op stil, klik Facebook weg en stroop die mouwen op. Geen smoezen, gewoon doen. Mails van ruim een jaar oud hoef je echt niet afzonderlijk te bekijken. Die kunnen gewoon weg. De belangrijkste mails van een maand oud zijn waarschijnlijk al afgehandeld. En de rest? Die kun je archiveren met behulp van een slimme tool voor e-mailarchivering.

Dicht is dicht
Ben je er een dagje niet of een week? Gun jezelf dan een afwezigheidsmelding. Op je smartphone lees je alles even snel, maar zo gooi je ook je fijne nieuwe werkwijze in de war. Natuurlijk kun je mail ook vanaf je smartphone archiveren. Maar zeg nu zelf: soms is het gewoon ook goed om even niet met werk bezig te zijn, zodat je na je afwezigheid er weer helemaal fris tegenaan kunt.

Contict
Geschreven door
Contict

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.