scroll
Nieuws

Opgepast, cybercriminelen steeds vaker actief op WhatsApp!

Opgepast, cybercriminelen steeds vaker actief op WhatsApp!
8
min

Als WhatsApp gebruiker heb je het misschien wel eens meegemaakt. Een appje van een ‘bekende’ op een nieuw nummer met het verzoek om acuut geld over te maken omdat ze het nú nodig hebben. Als dit zo is, ben je niet de enige. WhatsApp-fraude neemt namelijk jaarlijks in grote mate toe en dat is eigenlijk ook niet zo gek. Internetcriminelen worden steeds beter in het vinden van manieren om jou via WhatsApp geld afhandig te maken. Hoe je WhatsApp fraude herkent en wat je ertegen kunt doen lees je in deze blog.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

De veruit meest voorkomende vorm van WhatsApp-fraude is identiteitsfraude. Je ziet dat veel fraudeurs een berichtje sturen waarin ze zich voordoen als iemand uit je directe omgeving met een smoesje om snel (en vaak veel) geld overgemaakt te krijgen. Gelukkig zetten velen daar inmiddels hun vraagtekens, maar het gebeurt nog geregeld dat mensen zich laten misleiden. Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijk bericht.

Tegenwoordig zien we dat criminelen het slimmer aanpakken. In plaats van vragen om geld vragen zij nu om een code van zes cijfers. Dit in een berichtje waarin ze aangeven dat ze de code ‘per ongeluk’ naar jouw telefoonnummer gestuurd hebben en dat ze deze nodig hebben ter verificatie voor iets anders. Belangrijk is dat je deze code nooit doorstuurt!

Deze code wordt namelijk gebruikt om jouw WhatsApp-account over te nemen vanaf een andere telefoon. Wanneer iemand je account overneemt door middel van deze code krijgen zij geen toegang tot je gespreksgeschiedenis, maar wel kunnen ze zien in welke groepsgesprekken je zit om vervolgens de personen in deze groep een bericht te sturen. Op deze manier komt het berichtje van de fraudeur betrouwbaarder over en trapt de andere persoon hier eerder in.

Hoe herken je het bericht van een fraudeur?

Internetfraudeurs zijn inmiddels getraind als het aankomt op berichtjes sturen die voor jou als betrouwbaar overkomen. Zij weten dan ook als geen ander hoe snel ze door de mand kunnen vallen wanneer jij je kritisch opstelt. Vaak kent een bericht van een fraudeur de volgende eigenschappen:

  • Je ontvangt een bericht van een ‘bekende’ die zogenaamd een nieuw nummer heeft, de profielfoto klopt.
  • De ‘bekende’ vraagt je om geld voor te schieten of over te maken omdat hij/zij dit zelf om onduidelijke redenen (nog) niet kan betalen, vaak geven ze je dan gelijk de garantie dat ze het later terugbetalen.
  • Er is vaak haast bij het overmaken van het geld.
  • Bellen of communiceren op een andere manier, lukt vaak niet, want de telefoon werkt om onduidelijke redenen niet goed.
  • Mocht bellen toch lukken, dan hoor je vaak een geluidsfragment dat van internet is gehaald en daarna stopt het gesprek al.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude?

Wen jezelf en je directe omgeving aan om altijd kritisch te zijn richting dit soort berichtjes. Maakt nooit zomaar geld over en deel geen beveiligingscodes. Om zeker te weten dat je met een bekende te maken hebt en niet met een fraudeur is het goed om de volgende stappen in acht te nemen:

  • Vraagt iemand om geld of om een beveiligingscode? Bel altijd het nummer van deze persoon dat al bij jou bekend is. Maak dus nooit geld over wanneer de persoon telefonisch niet bereikbaar is.
  • Bespreek Whatsapp-fraude in je directe omgeving, en spreek zo nodig regels met elkaar af: bijvoorbeeld alleen geld overmaken na elkaar te (video)bellen.
  • Deel nooit de sms met je WhatsApp code.
  • Zet ‘verificatie in 2 stappen’ aan voor Whatsapp, dit doe je door deze in te schakelen binnen je accountinstellingen.
  • Bedenk een sterke pincode voor je Voicemail, in sommige gevallen proberen fraudeurs de zescijferige code te achterhalen door je Voicemail te bellen. Zorg dus dat je hier een goede pincode voor hebt.

Wat kun je doen als je WhatsApp-account toch is overgenomen?

Wanneer je Whatsapp-account is overgenomen krijg je hier een bericht over op je telefoon met de tekst: “Dit nummer wordt nu op een andere telefoon gebruikt”. Open je WhatsApp dan gelijk en claim je account terug met je eigen telefoonnummer. Je krijgt dan een code van zes cijfers die je account weer kan herstellen. Je account logt dan ook gelijk uit op de telefoon van de fraudeur.

Wanneer je opgelicht bent of wanneer iemand een poging heeft gedaan om je op te lichten raden wij altijd aan om hier aangifte over te doen bij de politie. Dit kan zowel fysiek als online. Ook als er geen schade is, is het nooit verkeerd om aangifte te doen. Maak ook altijd een schermafbeelding van het bericht van de fraudeur zodat je dit achteraf als bewijs kunt gebruiken.

Neem bij financiële schade (of wanneer deze nog kan komen) altijd contact op met je bank. Als het aankomt op je databeveiliging (zowel bedrijfsdata als je persoonlijke data) kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Contict
Geschreven door
Contict

Klaar om de cybersecurity van jouw organisatie te versterken?

We helpen je daar graag bij. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via de button hiernaast.

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.