scroll
Nieuws

Hybride werken kan bedreiging zijn voor cyberveiligheid!

Hybride werken kan bedreiging zijn voor cyberveiligheid!
4
min

Hybride werken is inmiddels heel normaal en daarom is het van groot belang dat de cyberbeveiliging bij werknemers thuis op orde is. Het kleinste datalek kan leiden tot enorme problemen.

Uit onderzoek is gebleken dat veel werknemers in Nederland hun persoonlijke apparaten vaak gebruiken voor het versturen van werkgerelateerde zaken, zoals e-mails en verslagen of andere documenten.

Hoewel de meeste mensen zich zorgen maakt dat hun persoonlijke apparaten worden gehackt, hebben velen hun wachtwoord nog nooit gewijzigd. Het aanpassen van een standaard aangeleverd wachtwoord is één van de basisstappen die men moet nemen om beter beveiligd te zijn. Zoals eerder aangegeven verkleint het gebruik van multi-factor-authenticatie (MFA), naast het gebruik van een complex en uniek wachtwoord, de kans op datalekken aanzienlijk.

In ons vorige blog over “Tijd om je ICT-beveiliging aan te pakken” hebben we aangegeven dat het toevoegen van multi-factor-authenticatie aan accounts een zeer eenvoudige methode is om een sterke, extra beschermlaag toe te voegen aan de toegang tot systemen.

Veel mensen werken ook in openbare ruimten, waardoor risico’s op datalekken niet alleen thuis een rol spelen. Wanneer je gebruik maakt van een openbaar Wi-Fi-netwerk weet je niet wie de verbinding deelt en hoeveel moeite de eigenaar van het netwerk heeft gedaan om deze te beveiligen.

TIP: Het is veel veiliger om de hotspotfunctie van je werktelefoon te gebruiken. Uiteraard mits deze met een sterk wachtwoord is beveiligd.

Kennis over cyberbeveiliging is van essentieel belang. Helaas zijn veel werknemers zich vaak niet bewust van de gevaren van het versturen van een e-mail of document op hun persoonlijke apparaten.

Om te zorgen dat de fout van één werknemer geen sneeuwbaleffect kan veroorzaken binnen uw bedrijf, hieronder een drietal tips.

  • Zorg voor de juiste kennis: als werkgever moet je je realiseren dat het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het is dus belangrijk dat  werknemers duidelijke instructies krijgen over welke stappen zij moeten ondernemen om hun apparaten goed te beveiligen. Kennis is van essentieel belang!
  • Stimuleer het gebruik van multi-factor-authenticatie (MFA): bijna elke smartphone is tegenwoordig uitgerust met een gezichtsscanner of vingerafdruk, waardoor mensen er al snel  voor kiezen om gebruik te maken van biometrische gegevens in plaats van wachtwoorden. Als organisatie heb je dus de kans om deze technologie, die toch al aanwezig is, te  gebruiken om het gebruik van multi-factor-authenticatie tijdens het werk te stimuleren. Authenticatie zonder wachtwoord, ofwel wachtwoordloze authenticatie. Wel zo veilig!
  • Maak gebruik van de cloud: iedereen kan een fout maken. Door belangrijke informatie en documenten op te slaan in de cloud, kan je als organisatie de schade beperken.

 

Hybride werken is de toekomst!

Het hebben van een goede cyberstrategie, het investeren in de juiste apparatuur en aandacht hebben voor educatie is daarom van essentieel belang!

Het is nu meer dan ooit tijd om orde op zaken te stellen!

Ben jij er klaar voor? Neem contact met ons op via verkoop@contict.nl of tel. 0541 – 745 150.

 

Contict
Geschreven door
Contict

Benieuwd wat Contict voor jouw organisatie kan betekenen?

Neen dan contact op via de button hiernaast!

Ruben Baanstra

Ruben Baanstra

Salesmanager

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.