scroll
Nieuws

De voordelen van een VPN-verbinding op een rij

De voordelen van een VPN-verbinding op een rij
6
min

Het gaat de goede kant op met de besmettingscijfers en veel mensen mogen weer naar hun werk. Toch hebben veel werknemers het thuiswerken omarmt. Veel bedrijven zijn nu aan het kijken naar een hybride werkomgeving, dus deels thuis en deels op kantoor. Maar hoe kan je er als bedrijf voor zorgen dat alle medewerkers thuis veilig in de werkomgeving kunnen komen? Daarvoor is een VPN de ideale oplossing! 

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Door het gebruik van een VPN wordt al jouw dataverkeer omgeleid naar een VPN-server. Deze server zorgt ervoor dat al jouw data wordt vergrendeld en dat het voor buitenstaanders extra lastig is om bij deze data te komen. 

Het werkt als volgt: jij zoekt iets op internet, zodra de data jouw apparaat verlaat begint de encryptie, deze data worden doorgestuurd naar de VPN-server en daar wordt de data gedecodeerd. Pas als alle data is gedecodeerd word jij doorgestuurd naar de internetpagina. Op deze manier is de directe verbinden tussen jouw apparaat en de internetpagina er niet. Daardoor worden al jouw gegevens veilig uitgewisseld zonder dat er iemand mee kan kijken van buitenaf. Alleen de mensen die jij toegang geeft kunnen deze gegevens bekeken, verder is het voor niemand zichtbaar. 

De voordelen als consument

Het grootste voordeel van een VPN voor de consument is de extra privacy die je krijgt online. Zoals eerder uitgelegd, is de eerste link tussen jou en de internetpagina niet aanwezig. Daardoor kun je op het internet surfen zonder dat er ook maar een terugkoppeling kan worden gemaakt tussen jou en de pagina’s die je bezoekt. Hierdoor kunnen partijen zoals internetproviders, overheden en bedrijven niet meekijken. Hierdoor kunnen ze slechter een beeld van jou schetsen. Je bent veel moeilijker te targeten voor bedrijven en je krijgt dus veel minder van die vervelende reclames. 

Een ander groot voordeel van een VPN is dat jouw IP-adres niet zichtbaar is. Hierdoor wordt jouw exacte locatie nooit zichtbaar voor derden. Deze functie wordt bijvoorbeeld gebruikt door journalisten in landen met weinig persvrijheid. Daardoor kunnen ze toch hun onderzoek doen en de artikelen online plaatsen, zonder inmenging van instanties.

De voordelen voor jouw organisatie

Een veilige internetverbinding, extra privacy en locatiebeveiliging zijn allemaal voordelen van een VPN. Maar voor bedrijven zijn er nog een aantal voordelen bij het gebruiken van een VPN. 

Ten eerste is een VPN uitermate geschikt voor het hybride werken. Dus een situatie waarbij alle werknemers op alle mogelijke locaties toegang moeten krijgen tot de bedrijfsomgeving. Dit moet natuurlijk veilig gebeuren en zonder inmenging van partijen die jouw bedrijfsvoering niet aangaan. 

Door de bedrijfsomgeving te voorzien van een VPN kunnen echt alleen de mensen die jij toegang geeft werken op deze omgeving. Dit komt door de extra authenticatie die nodig is om een VPN-server te kunnen gebruiken. Hierdoor hebben hackers geen kans om de bedrijfsomgeving te betreden en gevoelige informatie te stelen. 

Ten tweede is de bedrijfsomgeving ook beveiligd wanneer een van je medewerkers gaat werken op een openbaar wifinetwerk. Hierdoor kan iedereen in het bedrijf op elk netwerk veilig werken zonder dat je bang hoeft te zijn dat er derden meekijken met jouw bedrijfsvoering. 

Het laatste belangrijke voordeel van een VPN voor een bedrijf, is de mogelijkheid om een VPN als een tweedegraads beveiliging te gebruiken. Wanneer een website minder goed gebouwd is of lokale bestanden slechter beveiligd zijn, voorkomt de VPN dat deze makkelijk te betreden zijn. Hier wordt dus automatisch de toegang geblokkeerd wanneer iemand het netwerk probeert te betreden. Zonder een VPN zijn deze zaken eenvoudiger te betreden en te misbruiken door derden. Dus helemaal voor het bedrijfsleven biedt een VPN nog meer zekerheid en beveiliging. 

Opzetten van een VPN

Het inrichten en opzetten van een VPN is vooral voor grote partijen een pittige klus. Er zijn veel keuzes, uitrol- en configuratiemogelijkheden die allemaal op de juiste manier moeten worden uitgevoerd. Ook onderhoud is heel belangrijk, aangezien het hele bedrijf aan deze VPN gekoppeld is. Hier moet dus proactief mee om worden gegaan. Maar als de VPN goed is ingesteld en de aandacht krijgt die het verdient, is het de oplossing op het gebied van veilig ondernemen en biedt het optimale onlinevrijheid. 

Contict
Geschreven door
Contict

Klaar om de cybersecurity van jouw organisatie te versterken?

We helpen je daar graag bij! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via de button hiernaast.

Contict

Contict

Het Slimme Werken

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.