scroll
Nieuws

De belangrijkste cybersecurity-trends voor 2022

De belangrijkste cybersecurity-trends voor 2022
5
min

Anticiperen is beter dan reageren. Dit is helemaal van toepassing in de IT-branche. Vooral vanwege al haar snelle ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt in de markt. We hebben in het afgelopen jaar veel nieuwsberichten voorbij zien komen over cybercriminelen en grote hacks. Maar wat gaat 2022 ons brengen op het front van cybersecurity? Wij blikken met je vooruit richting het nieuwe jaar!

Extra wetten voor ransomware-betalingen

Er zijn anno 2021 nog weinig regels rondom het onderhandelen met criminelen en het betalen van losgeld. In 2022 gaan meer landen regels invoeren om de betaling van losgeld aan cybercriminelen tegen te gaan. Er kunnen straks boetes worden opgelegd wanneer bedrijven toch gaan onderhandelen met kwaadwillende partijen of hackers. Deze regels moeten ervoor gaan zorgen dat er straks niks meer te halen is bij bedrijven en daardoor het belangrijkste motief, geld, wegvalt. Dit moet hacks in de toekomst helpen voorkomen.

Stijging supply chain aanvallen

In 2022 zullen ransomware-aanvallen op de supply chain van bedrijven blijven toenemen. Hackers proberen bij supply chain-aanvallen steeds iets verder binnen te dringen bij het bedrijf, om uiteindelijk de toeleveringsketen te ontregelen. Ondanks dat grote bedrijven zich vaak redelijk beschermt voelen, zijn ze dat in de praktijk vaak niet. De voorspelling is dat er in 2022 nog meer bedrijven zullen worden lamgelegd door cyberaanvallen. Naast dat we de grote hacks binnen VDL en Mediamarkt in de nieuwsmedia hebben gelezen, is de kans groot dat er binnen redelijk korte termijn weer een bedrijf aangevallen zal worden. Zorg dus voor een sterke IT-security die het hackers niet te makkelijk maakt. 

Meer opbrengsten voor cybercriminelen

Hackers hebben ook nieuwe manieren gevonden om inkomsten te generen. Het opzetten van een grote aanval kost cybercriminelen veel tijd en vergt een strakke planning. Tussen deze aanvallen door willen hackersgroepen ook inkomsten genereren. Daarbij spelen ze graag in op relevante zaken, zoals bijvoorbeeld het chiptekort. Ze doen zich dan voor als producent en sturen nep facturen naar bedrijven die zitten te springen om deze chips. Op het moment dat bedrijven daarop ingaan en de facturen betalen, zijn ze het geld kwijt. De verwachting is dat deze vormen van fraude en oplichting door cybercriminelen in 2022 verder zullen toenemen. Zolang de wereldwijde tekorten zullen blijven stijgen, zullen de kansen voor cybercriminaliteit ook blijven groeien.

Strakkere eisen cyberverzekeringen

Door de toename van het aantal incidenten staan cyberverzekeraars erg onder druk. Deze verzekeraars zijn deels hun verdienmodel aan het verliezen. Daarom gaan veel van dit soort partijen strenge regels opstellen. Daarom zul je als organisatie ook meer moeten gaan doen aan je cybersecurity. Je zet immers toch ook een slot op de achterdeur als je naar bed gaat? Onze tip: zorg ervoor dat jij je security goed voor elkaar hebt en voldoe aan de gestelde eisen. Oriënteer je daarnaast ook op de mogelijkheden van een cybersecurityverzekering via je assurantieadviseur. 

Schaarste aan kennis

In 2021 is al gebleken dat er een gigantisch te kort is aan personeel. Eind 2021 is er een situatie ontstaan waar het aantal vacatures hoger is dan het aantal sollicitanten. Vooral in specifieke branches is het daarom erg lastig om geschikte medewerkers aan te trekken. Professioneel opgeleide IT-medewerkers zijn erg schaars. Dit heeft als gevolg dat bedrijven minder snel kunnen groeien en belangrijke IT-innovaties achterblijven. De voorspelling is dat deze negatieve trend zich in 2022 blijven voortzetten. De oplossing? Schakel een partner in die je op dit vraagstuk ontzorgt. 

Grotere rol voor AI

AI (kunstmatige intelligentie) zal in 2022 steeds vaker worden ingezet voor cyberbeveiliging. Door AI als zelflerend stuk software in bedrijfssystemen te plaatsen, moet het sneller ongeregeldheden detecteren. Hierdoor wordt er overzicht gecreëerd rondom interne dreigingen en is er een belangrijk extra controlesysteem werkzaam. Deze trend zal de komende jaren nog veel terrein winnen in de IT-sector en zal een positieve invloed hebben op de cybersecurity van de gemiddelde onderneming.

Bereid je voor!

Uit deze belangrijke trends blijkt dus wel dat er veel ontwikkelingen zijn in de wereld van cybersecurity. Het overgrote deel van deze ontwikkelingen, vormen een reëel gevaar voor ondernemers en zzp’ers. Daarom is het belangrijk je voor te bereiden op eventuele aanvallen en de cybersecurity van jouw onderneming op te schroeven. Ben jij benieuwd naar de cybersecuritymogelijkheden voor jouw onderneming? Neem hieronder contact met ons op voor een geheel vrijblijvende afspraak.

Contict
Geschreven door
Contict

Weten wat onze oplossingen voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Ben jij benieuwd naar de oplossingen van Contict en wil jij weten welke mogelijkheden wij jouw organisatie kunnen bieden?

Neem dan contact met ons op via de button hiernaast!

Contict

Contict

Het Slimme Werken

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.