scroll
Nieuws

Verhuis je ICT

Verhuis je ICT
5
min

4 stappen om jouw ICT-verhuizing soepel te laten verlopen! Het verhuizen van je ICT-omgeving naar een andere locatie kan een uitdagende onderneming zijn. Het vereist zorgvuldige planning, organisatie en een grondige inventarisatie van je technologische behoeften en uitdagingen. Daarom hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.

Stap 1: Evaluatie van je huidige IT-infrastructuur

Voordat je begint met de verhuizing, is het belangrijk om je huidige IT-infrastructuur te evalueren. Identificeer de apparatuur, servers, netwerkinfrastructuur en softwaretoepassingen die je momenteel gebruikt. Beoordeel hun prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit zal je helpen bij het bepalen van welke elementen je wilt behouden en welke verbeterd of geüpgraded dienen te worden.

 

Stap 2: Doelstellingen en planning

Stel duidelijke doelstellingen voor je ICT-verhuizing op. Wil je bijvoorbeeld de downtime minimaliseren, de beveiliging verbeteren, de schaalbaarheid vergroten of de algemene prestaties optimaliseren? Zodra je je doelen hebt vastgesteld, kun je een gedetailleerd verhuisplan opstellen. Bepaal de volgorde van de te verhuizen systemen, maak een tijdlijn en wijs verantwoordelijkheden toe aan teamleden om een gestructureerde en gecontroleerde verhuizing te waarborgen.

 

Stap 3: Infrastructuur op de nieuwe locatie

Voordat je je ICT-omgeving verplaatst, moet je ervoor zorgen dat de nieuwe locatie geschikt is voor je IT-infrastructuur. Controleer of er voldoende stroomvoorziening is, klimaatbeheersing voor serverruimtes, de juiste bekabeling en netwerkinfrastructuur, en beveiligingsmaatregelen zoals brandbeveiliging en toegangscontrole. Dit helpt mogelijke problemen te voorkomen en zorgt voor een probleemloze overgang.

 

Stap 4: Back-up en beveiliging

Het is ontzettend belangrijk om back-ups te maken van je gegevens voordat je begint met de verhuizing. Dit zorgt ervoor dat je cruciale informatie veilig is en voorkomt dat gegevens verloren kunnen gaan tijdens het proces. Als je nog niet in de Cloud zit, is dit wellicht een goed moment om over te stappen. Zo heb je jouw bestanden altijd en overal. Zit je al wel in de Cloud zoals Miscrosoft 365? Dan komen er geen extra handelingen bij kijken. Maak je gebruik van Cloud Enterprise? Dan dient er een extra netwerk voor te komen. Het is dus raadzaam om goed te kijken welk product jij hebt, zodat je de juiste inzichten hebt in wat hier bij kan komen kijken.

Implementeer ook de nodige beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, firewalls en geavanceerde toegangscontrolesystemen, om je gegevens te beschermen tijdens de verhuizing en daarna.

Er zijn verschillende diensten waar je rekening mee dient te houden bij het verhuizen van je ICT-omgeving. Hier zijn enkele belangrijke ICT-diensten om te overwegen tijdens het verhuisproces.

1. Netwerkinfrastructuur

Zorg ervoor dat de nieuwe locatie beschikt over de benodigde netwerkapparatuur, zoals routers, switches en bekabeling, om je netwerkverbindingen te ondersteunen. Controleer ook of de internetverbinding betrouwbaar en snel genoeg is om aan je behoeften te voldoen.

2. Telecommunicatie

Als je afhankelijk bent van telefoon- en communicatiediensten, zoals Voice over IP (VoIP), moet je ervoor zorgen dat deze diensten beschikbaar zijn op de nieuwe locatie. Plan de installatie van telefoonlijnen en de configuratie van de telefooncentrale om ononderbroken communicatie te waarborgen.

3. Serverinfrastructuur

Als je eigen servers hebt, moet je ze fysiek verplaatsen naar de nieuwe locatie. Zorg ervoor dat de nieuwe locatie geschikt is voor serverruimtes, met de juiste temperatuur- en vochtigheidsregeling, stroomvoorziening en beveiligingssystemen. Overweeg ook het virtualiseren van servers of het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen om de afhankelijkheid van fysieke servers te verminderen.

4. Dataopslag en back-up

Verhuizing biedt een uitgelezen kans om je dataopslag- en back-upstrategie te evalueren. Overweeg het gebruik van geavanceerde opslagsystemen, zoals Contict 365 of Cloud Enterprise, om de beschikbaarheid en beveiliging van je gegevens te verbeteren. Zorg ervoor dat je een solide back-up- en herstelplan hebt voor het geval er zich onverwachte problemen voordoen.

5. Softwarelicenties en -configuraties

Houd rekening met de software die je gebruikt en zorg ervoor dat je de benodigde licenties en configuraties hebt voor de nieuwe locatie. Verifieer ook of de softwarecompatibiliteit geen problemen veroorzaakt tijdens de verhuizing en of eventuele software-updates of herconfiguraties nodig zijn.

6. Beveiliging

Veiligheid is van cruciaal belang bij een ICT-verhuizing. Zorg ervoor dat je de juiste beveiligingsmaatregelen implementeert, zoals firewalls, endpoint security, authenticatiesystemen en fysieke toegangsbeperkingen, om je systemen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken.

7. Gebruikerscommunicatie en training

Informeer je medewerkers tijdig over de verhuizing en geef duidelijke instructies over eventuele wijzigingen in hun werkprocessen, zoals nieuwe inloggegevens, toegangsrechten of softwaretools. Zorg voor voldoende training en ondersteuning om hen te helpen wennen aan de nieuwe ICT-omgeving.

Bereid je goed voor

Het is raadzaam om samen te werken met een ervaren consultant om je te begeleiden bij het plannen en uitvoeren van een succesvolle ICT-verhuizing. We kunnen je helpen bij het identificeren van alle vereiste ICT-diensten en ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt.
Neem vrijblijvend contact met ons op via verkoop@contict.nl of via 0541 – 745 150.

Rocío Platier Luna
Geschreven door
Rocío Platier Luna

Hulp nodig bij de verhuizing van je ICT?

Neem via de button hiernaast contact op.

Lars Roord

Lars Roord

Accountmanager

Verhuis je ICT

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.