scroll
Nieuws

ICT en Duurzaamheid gaan hand-in-hand

ICT en Duurzaamheid gaan hand-in-hand

MKB kiest steeds vaker voor duurzame ICT!

Hoe houd je oog voor een ‘groene wereld’ in één van de snelst groeiende sectoren ter wereld, IT?

Goed nieuws! Het MKB kiest steeds vaker voor duurzame ICT. We worden alsmaar milieubewuster en ICT en duurzaamheid sluiten elkaar niet uit. We kunnen het verschil maken door ICT op een slimme manier te gebruiken, aan te schaffen en te recyclen.

Thuis proberen we vaak al het verschil te maken, maar juist in het bedrijfsleven is het mogelijk echt impact te maken!

Naar verwachting zal de IT-sector de komende jaren enorm blijven groeien en dat is niet zo gek, aangezien het een groot deel is van ons dagelijkse leven. Dit resulteert in meer datacenters en IT-omgevingen, die alsmaar groter worden. Dit betekent een stijging van het energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Niet heel erg duurzaam!

Aangezien ICT gebruikt maakt van computers, smartphones en servers en deze nu eenmaal een belasting vormt voor het milieu, is ICT niet groen te noemen Alleen al om de hardware te produceren zijn soms zeldzame grondstoffen nodig. Maar als we middels ICT zaken willen blijven doen, dan kunnen we wel degelijk het gebruik ervan verduurzamen. Daarbij denk je in de eerste plaats natuurlijk aan beperking van het energieverbruik, maar ook slim recyclen, consuminderen en verstandig gebruik van de ICT kan helpen om de impact op het milieu te verminderen.

De eerste stap in het duurzamer maken van ICT begint natuurlijk bij bewustwording creëren!

Deze tips kunnen jou als MKB-ondernemer daarnaast flinke besparingen opleveren.

  • In heel veel kantoren blijft de apparatuur na werktijd aanstaan of op standby-modus. Veel bedrijven kunnen daarnaast ook wel wat kritischer zijn over de hoeveelheid aan data die zij bewaren. Op eigen servers of in de cloud.
  • Zorg voor een papierloos kantoor. Het gemak waarmee documenten worden geprint en vervolgens op een bureau beland, draagt niet bij aan een papierloos kantoor. En als je dan toch echt iets moet printen, maak er dan een gewoonte van om dubbelzijdig de printen en gerecycled papier te gebruiken.
  • Het is niet altijd de meest duurzame optie om apparatuur maar zo lang mogelijk te gebruiken. Nieuwe apparatuur is over het algemeen namelijk een stuk energiezuiniger en de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur neemt jaarlijks toe.
  • Vervang desktops voor laptops. Wist je dat voor de productie van een laptop zo’n 75% minder aan materialen en grondstoffen nodig is dan voor de productie van een desktop?
  • Koop refurbished apparatuur. Laptops en smartphones kunnen na een grondige revisie vaak nog jaren mee en zijn een stuk voordeliger in aanschaf. Door refurbished hardware aan te schaffen zorg je ervoor dat oude apparatuur een tweede leven krijgt.
  • Zet oude apparatuur niet direct bij het grofvuil. Veel apparatuur is geschikt om te recyclen. Denk hierbij niet alleen aan computers en laptops, maar ook aan telefoons, printers en inktcartridges.
  • Stap over naar de cloud. Grote datacenters met servers waarop cloudoplossingen zich bevinden, zijn vaak redelijk duurzaam en vaak zelfs klimaatneutraal. Het is dus een stuk duurzamer dan servers op je eigen locatie. Voor meer informatie https://www.contict.nl/oplossingen/cloud/ 
  • Tegenwoordig is het de standaard, thuis- of hybridewerken, maar het is ook goed voor het milieu. Je hebt minder kantoorruimte nodig en de uitstoot van woon-werkverkeer van medewerkers vermindert.
  • Duurzame energie en duurzaam ICT-gebruik gaan hand in hand. Kies daarom voor een groene energieleverancier. Een voorbeeld van een groene leverancier https://greenload.nl/ 
  • ICT hebben we nodig, maar iedere e-mail die je stuurt, elke pagina die je print, ieder bestand dat je bewaard, alles heeft impact op het milieu. Het kan alleen geen kwaad om af en toe eens te bedenken welke apparatuur je nu écht nodig hebt. Iedere stap, hoe klein ook helpt.

 

Alle stappen hebben impact!

De stappen hierboven lijken kleine stappen, maar als iedereen bijdraagt en op een verantwoorde manier met ICT omgaat, kunnen we grote stappen zetten.

Meer weten over hoe duurzaamheid en ICT hand in hand gaan?

Neem contact met ons op via verkoop@contict.nl of tel. 0541 – 745 150.

 

Contict
Geschreven door
Contict

Benieuwd wat Contict voor jouw organisatie kan betekenen?

Neen dan contact op via de button hiernaast!

Marco van der Wel

Marco van der Wel

Accountmanager

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.