scroll
Nieuws

Wat is smishing en hoe bescherm jij je tegen deze vorm van cybercrime?

Wat is smishing en hoe bescherm jij je tegen deze vorm van cybercrime?
5
min

Stel je voor: het is maandagochtend, de wekker gaat om 7 uur af. Je snoozed je telefoon en je doet je ogen open. Voordat je uit bed gaat check je nog snel even wat berichten. Je hebt een bericht van het RIVM, waar je de volgende dag een afspraak hebt. Je ziet niks geks en klikt op de bijbehorende link. Er laadt een vreemde webpagina en er gebeurt niets. Je gaat verder tot orde van de dag. 20 minuten later word je gebeld door de bank. Er is zojuist €13.500 afgeschreven van je rekening, zonder dat je ook maar doorhad wat er gebeurde. Dit is het verhaal van Sonja uit Utrecht en naast Sonja zijn er nog duizenden andere slachtoffers van smishing.  

Wat is smishing?  

Smishing is het vissen naar  gevoelige gegevens via sms en WhatsApp  Smishing is de geëvalueerde vorm van phishing. Phishing is letterlijk het “hengelen” naar gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en persoonlijke codes. Dit gebeurt vaak via E-mail. Bij smishing doen cybercriminelen zich voor als bank, postbedrijf of zelfs als regeringsinstanties. Ze vragen je om je link te openen of om een app te downloaden die niet in de stores van Apple, Google of Android te vinden is. Een van de meest voorkomende soorten is het voordoen als vriend of familielid in nood via WhatsApp. Dan wordt er een betaalverzoek verzonden of gevraagd een link te openen om die persoon te helpen. Op het moment dat je de link opent wordt er geld van je bank weggesluisd of wordt er malware geïnstalleerd op je mobiele apparaat. Deze malware heeft nog meer nare gevolgen, zoals een gijzeling van persoonlijke documenten. Een bericht dat in eerste instantie heel onschuldig lijkt, kan dus enorm veel schade veroorzaken.  

Hoe te wapenen tegen smishing?  

Er is eigenlijk maar een wapen tegen smishing, namelijk: bewustwording. Het is lastig om een smishing bericht te herkennen. Slinkse criminelen maken gebruik van shortcodes zoals 5200. Hierdoor is het mobiele nummer niet zichtbaar en lastig te controleren. Ook kunnen deze criminelen als legitiem bedrijf verschijnen boven het bericht, waardoor het bericht betrouwbaar lijkt. Daarom is het belangrijk je bewust te worden van de gevaren die komen kijken bij het openen van een vreemd bericht. Denk dus altijd goed na over welke berichten je opent en verwijder berichten die je niet vertrouwt. Dat is het beste wapen tegen smishing.  

Tips tegen smishing:

  • Klik nooit op een link of onbekend telefoonnummer als je het niet vertrouwd.
  • Reageer nooit op een bericht van een onbekend nummer die je niet vertrouwd.
  • Twijfel? Neem contact op met de fraudehelpdesk en vraag om advies.  

Samen sterker tegen smishing  

Smishing is nog redelijk onbekend. Daarom is het belangrijk om je naasten en collega’s hier ook over in te lichten. Vertel ze over het fenomeen en vooral ook over de nare gevolgen die smishing kan veroorzaken. Door elkaar te waarschuwen en alertheid te creëren, verkleinen we de kans op de nare gevolgen die smishing teweeg kan brengen.

Contict
Geschreven door
Contict

Weten wat onze oplossingen voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Iedereen heeft andere behoeftes als het gaat om hoe jij en je organisatie bereikbaar willen zijn.  Laten we samen op zoek gaan naar een oplossing die past bij jouw organisatie.

Contict

Contict

Het Slimme Werken

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.