scroll
Nieuws

Pas op voor malware in SMS-berichten!

Pas op voor malware in SMS-berichten!
4
min

Misschien is het je al opgevallen, er is op dit moment veel in het nieuws rond een nieuwe manier van oplichting. Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.

Hoe werkt de FluBot malware?

Je ontvangt een SMS, van een zogenaamde pakketbezorger of winkel, met daarin een track-and-trace om jouw bestelling te volgen. En met dat we allemaal wel eens producten online bestellen, lijkt het bericht legitiem. Maar let op: dit is het niet! De afzender geeft aan dat je op de link kunt klikken om de status van je bestelling te bekijken. Doe dit niet! De gevolgen zijn namelijk dat jij met het klikken op de link malware installeert op je mobiele telefoon. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘neppe’ applicatie (die er overigens echt uitziet). Deze kwaadaardige app kan gebruikt worden om de gegevens op je telefoon in te zien en informatie zoals bankgegevens of wachtwoorden buit te maken.

De FluBot kan er ook voor zorgen dat het je contactenlijst gaat gebruiken om andere personen te besmetten. Of de hackers kunnen je 06-nummer overnemen en/of klonen. In dit geval zal het nummer geblokkeerd moeten worden en zul je misschien een nieuw nummer nodig hebben. Kortom, het kan een bult ellende veroorzaken. Dus wees op dit moment extra alert op dit soort sms’jes en klik er niet op! Hieronder vind je een voorbeeld.

Hoe zit het met iPhone?

Hoewel de FluBot malware zich voornamelijk richt op de Android telefoons kan het ook gevaren meebrengen voor iPhone-gebruikers. Ben jij in het bezit van een iPhone? Klik dan ook niet op de link in de sms’jes. Gebeurt dit wel, dan kom je terecht op een phishing website waar ze proberen de inloggegevens van je Apple ID te bemachtigen. Niet doen dus.

Ik heb (per ongeluk) geklikt op de link, wat nu?

Heb jij onverhoopt toch op de link geklikt? Dan is het goed mogelijk dat jouw telefoon inmiddels besmet is geraakt. En dat moet opgelost worden. Dit kan je doen door je mobiele telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Heeft jouw telefoon mobile device management van Contict? Dan ben je in het bezit van een goed geïntegreerd beveiligingspakket voor jouw device. Wij kunnen jouw telefoon dan op afstand terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Contict
Geschreven door
Contict

Meer weten over mobile device management of wat je moet doen in het geval van een hack?

We vertellen je er graag – geheel vrijblijvend – meer over. Neem hiernaast contact op met onze collega Marco.

Marco van der Wel

Marco van der Wel

Accountmanager

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.