scroll
Nieuws

Let op: grote aantallen phishingmails omtrent COVID-19

Let op: grote aantallen phishingmails omtrent COVID-19
4
min

Er circuleren momenteel veel phishingmails met nepnieuws over het coronavirus. Nu het land meer ontregeld is proberen cybercriminelen hun slag te slaan. Zij kunnen zich per mail bijvoorbeeld voordoen als het RIVM of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het doel van de criminelen is malware te verspreiden, persoonsgegevens buit te maken of het misleiden van gebruikers om geld te stelen.

Een stijgende lijn in Corona Phishing e-mails

Sinds de COVID-19 uitbraak is er vanaf januari een toename te zien in het aantal frauduleuze mails omtrent het virus. Onderzoekers van Barracuda Networks, een internationale organisatie die beveiligings- netwerk en opslag apparatuur leveren, geven aan dat het aantal phishingmails in korte tijd met 667% is gestegen. De aanvallers spelen hierbij goed in op de emotie van jou als potentieel slachtoffer. Door angst, onzekerheid of sympathie aan te wakkeren gebruiken ze jouw emotie als belangrijke hefboom om je aan te sporen iets te doen waarbij je een groot risico loopt.

Werken jij en je collega’s veel thuis? Dan kan je niet altijd rekenen op de bescherming op netwerkniveau die binnen jouw organisatie wellicht wél geboden wordt. Bekijk de werksituatie van jou en je collega’s daarom kritisch en zorg ervoor dat deze zo veilig mogelijk is. Weet je niet precies waar te beginnen of heb je behoefte aan advies? Laat het ons dan weten via de button onderaan de pagina.

Leer phishing mails herkennen

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing:

  • Phishing mails kenmerken zich vaak door het foutief gebruik van taal. Er is veelal sprake van een hoge mate van urgentie en bevat een oproep om bepaalde gegevens te delen met de verzender.
  • Heb je het e-mailadres al gecheckt? Doe dit altijd als je twijfelt. Bij een phishingmail is dit vaak een vaag adres of afgeleide versie van de echte naam van een bedrijf of organisatie.
  • Het is mogelijk dat je per mail een verzoek ontvangt van een zogenaamde collega, klant of relatie. Hierin wordt om (vertrouwelijke) informatie gevraagd, een wijziging in bankgegevens gedaan of andere twijfelachtige aangelegenheden. Bekijk de ontvangen mail kritisch en vraag je af of de informatie logisch is. Twijfel je? Ga er dan niet op in!
  • Open nooit zomaar links of bijlages in e-mails die er vreemd of verdacht uitzien. Geef ook geen reactie op de desbetreffende mail en neem ook zeker geen contact op via de vermelde contactgegevens.
  • Vul ook nooit zomaar je wachtwoord in en installeer niet klakkeloos software die wordt aangedragen.

Actuele voorbeelden uit de praktijk

Phishingmails uit naam van bijvoorbeeld het RIVM worden gebruikt om gegevens buit te maken of ransomware te verspreiden. Wat je ook tegen kan komen is een mail vanuit WeTransfer met een grote set aan informatie en bestanden. Vraag je dus altijd af of je een dergelijke mail met bestanden verwacht en controleer opnieuw of de afzender een bekende is en verifieer eventueel bij hem of haar of ze jouw wat hebben toegestuurd. Bovendien is de mail geen goede optie om bestanden te delen, daarvoor bestaan andere mogelijkheden. Wil jij dat het delen van bedrijfsinformatie veilig gebeurt? En kunnen rekenen op betrouwbare ICT security oplossingen? Vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Contict
Geschreven door
Contict