scroll
Nieuws

De top 6 ICT-trends voor 2022

De top 6 ICT-trends voor 2022
6
min

Het jaar 2021 was een hectisch jaar voor de ICT-wereld. Termen zoals “chiptekort” en “cyberaanval” kwamen bijna dagelijks in het nieuws. Veel ondernemingen hebben hier hinder van ondervonden en zijn er het hele jaar druk mee geweest. Maar wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Samen met jou blikken we vooruit op de 6 belangrijkste ICT-trends van 2022.

1. Cybersecurity nog belangrijker voor ondernemingen

Veel medewerkers zijn niet meer gebonden aan een vaste werkplek. Door de pandemie werken mensen hybride, deels op kantoor en deels op een plek naar keuze. Toch vormt deze trend een gevaar voor de cybersecurity van veel ondernemingen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens waren er in het afgelopen jaar 24.000 datalekken, dat is een stijging van ruim 30% in vergelijking met 2020. Er wordt steeds meer met data gewerkt en het aantal datalekken zal naar verwachting in 2022 dan ook blijven stijgen wanneer ondernemingen niet meer aandacht gaan besteden aan cybersecurity. Cybersecurity zal dus een van de belangrijkste ICT-trends zijn in 2022.

2. Nog meer data in de Cloud

In 2021 is de hoeveelheid data exponentieel gegroeid. Dat heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven afscheid hebben genomen van lokale hardware. Oudere computers, harde schijven en verbindingen blijken vaak onveilig en gevoelig voor datalekken. Dat is dan ook een belangrijke reden dat steeds meer ondernemingen kiezen voor een Cloud oplossing Bij deze oplossing staat alle belangrijke informatie in de Cloud. Hierdoor kunnen alle medewerkers bij de bestanden en er ook tegelijk aan werken. Dat vergroot de flexibiliteit voor werknemers en moet de werkdag vergemakkelijken. Ook zorgt een cloudoplossing voor een back-up, wat ervoor zorgt dat het verlies van documentatie en bestanden minder snel voorkomt. Deze voordelen zorgen ervoor dat steeds meer data naar de Cloud beweegt. 

3. Meer eisen voor de digitale veerkracht van bedrijven

In 2021 is de digitale veerkracht van veel ondernemingen aardig op de proef gesteld. Veel fysieke contactpunten zijn veranderd naar online. Dit heeft veranderd hoe bedrijven te werk gaan en benadering zoeken tot hun klanten. Dit zorgt voor een verandering in markten en concurrent posities. In 2022 zullen deze trends doorzetten en zal er dus nog meer gevraagd van de digitale veerkracht van ondernemingen, die de online omgeving in hun voordeel moeten gaan gebruiken.

4. Automatisering meer ondersteund door data

Steeds meer bedrijfsbeslissingen worden genomen op basis van data. Data in combinatie met AI, zorgen ervoor dat werkprocessen sneller kunnen verlopen en bepaalde patronen sneller worden herkend. In 2022 zal hiervan steeds meer gebruik worden gemaakt om de bedrijfsprocessen te automatiseren en zo efficiënt mogelijk in te richten. Automatisering wordt steeds belangrijker voor ondernemingen en dat kan alleen optimaal worden geïmplementeerd door de juiste data-analyses. Deze trend zal niet alleen in 2022 belangrijker worden maar zeker ook in de jaren daarna.

5. Meer digitale vaardigheden voor medewerkers

De werkdag van 2022 gaat er nog meer online uitzien dan in 2021. Toch blijven de digitale vaardigheden van veel medewerkers achter. Er is vooral een gebrek aan standaard computer skills. Dat zorgt ervoor dat mensen niet efficiënt te werk kunnen gaan wanneer er geen kundig iemand in de buurt is. De technologie staat niet stil en zal zich elk jaar sneller ontwikkelen. Wanneer deze medewerkers nu niet worden geholpen, zal hun achterstand in de toekomst alleen nog maar groter worden. Dit probleem komt ook steeds vaker terecht bij werkgevers. Er wordt dan ook verwacht dat hierin in 2022 serieuze stappen zullen worden gemaakt en dat het upgraden van de digitale vaardigheden een belangrijke trend gaat worden.

6. Meer samenwerkingen met ICT-partners

In de ICT is het voor organisaties van groot belang dat de kennis op peil blijft. Er moet telkens worden bijgeleerd en er is eigenlijk dagelijks wel een nieuwe ontwikkeling op het vlak van ICT. Dit maakt het voor lokale bedrijven lastig om de ICT in eigen beheer te houden en de continuïteit en veiligheid van de onderneming te garanderen. Dit maakt dat in 2022 uitbesteding ook een belangrijke trend zal zijn. Steeds meer bedrijven kiezen bij het ontstaan van een complexere situatie voor het uitbesteden van het ICT-beheer. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen focussen op hun core business en de continuïteit van hun onderneming.

2022 wordt het jaar van de data

In 2022 zal er dus meer aandacht komen voor security, data en vaardigheden van zowel de onderneming als de medewerkers. Vooral de hoeveelheid data en datastromen zullen het komende jaar gaan toenemen. Veel ondernemingen weten nog niet goed hoe ze daar mee om moeten gaan. Daarom zal ook de uitbesteding en het in de armen nemen van een strategische ICT-partner een belangrijke trend zijn. ICT wordt steeds belangrijker en bedrijven kunnen simpelweg niet meer hun kop in het zand steken, dat is wat 2021 zeker heeft laten zien.

Ben je op zoek naar een strategische ICT-partner of benieuwd naar de oplossingen die Contict te bieden heeft? Neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvende afspraak.

Contict
Geschreven door
Contict

Weten wat onze oplossingen voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Ben jij benieuwd naar de oplossingen van Contict en wil jij weten welke mogelijkheden wij jouw organisatie kunnen bieden?

Neem dan contact met ons op via de button hiernaast!

Contict

Contict

Het Slimme Werken

Eerst een kop koffie drinken of een open sollicitatie? Laat je gegevens hier achter.

Nog niet op zoek naar een nieuwe baan? Maar spreekt Contict of een van onze vacatures je aan? Dat snappen we helemaal!


Komt eerst vrijblijvend een kop koffie drinken en leer onze organisatie en de mensen kennen. Laat hiernaast je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. De koffie staat voor je klaar.


Met vriendelijke groet,


Michelle (HR adviseur)

Adviesgesprek aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter. We nemen spoedig contact met je op.

Heb jij interesse in een training op maat?

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te overleggen.