Alles wat je moet weten over het lek ‘Meltdown’ en ‘Spectre’.

Wellicht heb je het al in het nieuws vernomen. Er is een groot veiligheidslek ontdekt in processors, die wereldwijd in vrijwel alle computers worden gebruikt. In deze mail vind je daarom alles wat je moet weten over dit lek.

Wat houdt het lek in?
Het lek, dat ook wel bekend staat als de bugs ‘Meltdown’ en ‘Spectre’ geeft hackers de mogelijkheid om vanuit het centrale deel van het besturingssysteem van een computer (kernelgeheugen) gegevens uit te lezen en gevoelige data zoals wachtwoorden, e-mails, foto’s en documenten in te zien. We hebben te maken met een complex lek op hardware niveau, welke (vooralsnog) niet volledig door software-updates te verhelpen is. Deze bug treft vrijwel alle computers wereldwijd en levert een direct veiligheidsrisico op voor zowel de Cloud als voor computers, laptops, smartphones en tablets.

Hoe kan het lek worden opgelost?
Uiteraard doen wij er alles aan om de ontstane veiligheidsrisico’s binnen onze Cloud omgeving zoveel mogelijk te beperken. Het lek heeft daarom onze volle aandacht en we doen er alles aan om het veiligheidsrisico tot een minimum te brengen. Onder andere door de ontwikkelingen op de voet te volgen en daar waar mogelijk de laatste beveiligings-updates door te voeren. Tevens houden wij de performance van de Cloud omgeving nauwlettend in de gaten, want deze beveiligings-updates hebben ook invloed op de snelheid van de Cloud omgeving. Op dit moment kunnen we de impact hiervan nog niet overzien. Hierin zijn wij totaal afhankelijk van derden, zoals Intel en Microsoft.

Op 10 januari 2018 zijn er patches doorgevoerd bij Contict die de veiligheid van ons datacentrum vergroten. Wij doen er alles aan om de veiligheidsissues die nu spelen op te lossen. Het updaten van de patches is een eerste stap om deze processor issues in de kiem te smoren.

Meer weten?
We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Zodra er ontwikkelingen zijn, brengen wij je uiteraard op de hoogte. Mocht je naar aanleiding van dit onderwerp nog vragen hebben, dan helpen wij je graag verder via servicedesk@contict.nl of tel. 0541 – 745 115.

 

© Copyright 2018 - Contict Realisatie: Webton.nl